despre ceea ce băgăm în stomac.

Posted: 11 Martie 2010 by razvratit in educaţie, sănătate

Un articol interesant pe care l-am găsit pe NaturalNews la http://www.naturalnews.com/028323_Hydrolyzed_Vegetable_Protein_HVP.html. Îl voi traduce integral, cu speranţa că va fi citit de cât mai mulţi oameni şi băgat bine la cap.

Retragerea produselor care conţin proteină vegetală hidrolizată (PVH) îi face pe consumatori (americani, n.t.) să se întrebe: Ce înseamnă chestia asta?

(NaturalNews) Proteina vegetală hidrolizată (PVH) este una dintre cele mai uzuale „umpluturi” pentru alimente pe bază de soia folosită la fabricarea, ad literam, a mii de produse alimentare procesate. Se găseşte în burgerii vegetali, amestecurile produse prin îngroşarea grăsimii care se scurge din carne, supe şi multe alte produse alimentare. Joia trecută, unul dintre cei mai mari producători de PVH din SUA, Basic Food Flavors Inc. din Las Vegas, a fost subiectul unui anunţ adresat consumatorilor în legătură cu siguranţa acestora. S-a descoperit că echipamntul de producţie de PVH al companiei era contaminat cu salmonella, a anunţat Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (AAM), FDA în limba engleză, şi a fost iniţiată o retragere a produselor care include produse de la Trader Joe’s, Safeway, McCormick şi multe alte companii.

Lista cu produsele supuse retragerii de către AAM se poate găsi aici:
(http://www.accessdata.fda.gov/scrip..)

Proteina vegetală hidrolizată nu se cumpără direct de către consumator; este folosită de companiile care produc alimente drept ingredient în alimentele procesate. Astfel că se regăseşte în mii de produse de pe rafturi – iar majoritatea consumatorilor nu sunt conştienţi că îngurgitează acest produs. De fapt, mulţi consumatori se întreabă pentru prima dată: „Ce este PVH?”

Fiţi atenţi la ce se găseşte în magazine
Am scris despre PVH în cartea meae din 2004, „Avertizări despre magazine”, care a avertizat consumatorii despre o duzină de ingrediente alimentare posibil periculoase. PVH era doar unul din multele ingrediente menţionate drept o sursă potenţială de glutamat de  monosodiu (GMS), în engleză MSG, ascuns.

GMS este o posibilă neurotoxină periculoasă folosită pentru a condimenta nenumărate produse alimentare procesate. Este folosit în supe, sosuri de salate, cărnuri procesate, amestecurile produse prin îngroşarea grăsimii care se scurge din carne, aşa-zisele felii de cartofi prăjiţi care conţin diferite arome şi aproape fiecare marcă de carne (în special de vită) uscată. Este considerat a fi o „excitotoxină” de către doctorul Russell Blaylock, un neurochirurg care a scris extrem de mult despre GMS şi efectele sale devastatoare asupra sistemului nervos uman.

Potrivit spuselor lui Blaylock, GMS poate provoca adicţii alimentare, obezitate, cancer cerebral, boli ale sistemului endocrin, infertilitate şi multe alte boli neurologice serioase. Acesta este motivul pentru care este atât de supărător faptul că GMS este ascuns în atât de multe ingrediente care sună „natural”.

În cartea mea, am avertizat cititorii să evite toate ingredientele care conţin cuvintele „hidrolizat” sau „autolizat” (precum şi cele care conţin derivate ale acestor cuvinte, cum ar fi cele care descriu procesul respectiv: „autoliză” şi „hidroliză”, n.t.). Ca o completare, proteina vegetală texturată (PVT), în engleză TVP, poate fi, de asemenea, o sursă de GMS ascuns.

Însă sursa cea mai frecventă de GMS ascuns este extractul de soia – un ingredient mărunt şi meschin care poate fi descoperit într-un număr imens de alimente aşa-numite „naturale”.

Micul secret murdar al industriei de alimente „naturale”
PVH, PVT şi extractul de soia sunt ingrediente foarte obişnuite în industria naturală/vegetariană. Majoritatea burgerilor vegetarieni, de exemplu, conţin PVH, PVT sau extract de soia. Iar acest fapt le face o sursă susceptibilă de GMS ascuns.

Chiar şi marile companii producătoare de aşa-numite felii de cartofi prăjite intră pe fir. O pungă de „Natural Doritos” este fabricată, de asemenea, cu extract de soia. (http://www.naturalnews.com/019355.html)

Citiţi, de asemeena, MSGExposed.com: http://www.msgexposed.com/doritos-e…

În ceea ce priveşte companiile producătoare de burgeri, voi spune direct şi cu curaj: În opinia mea, multe dintre companiile alimentare ale corporaţiilor mari vând puţin mai mult decât doar aditivi chimici şi umpluturi nesănătoase în timp ce le numesc alimente „vegetariene”. Acesta este motivul pentru care, personal, evit aproape orice burger vegetal procesat şi alte alternative de „carne vegetarienă”. Există câteva excepţii la acestea – trebuie doar să citiţi ingredientele de pe etichete pentru a vedea cine foloseşte PVH, PVT sau extractul de soia.

Minţile contorsionate din AAM
Ceea ce este cu adevărat interesant despre această retragere a alimentelor care conţin PVH este faptul că AAM consideră PVH periculos doar când este posibil să fie infestat cu salmonella. Când PVH-ul nu este infestat, AAM îl consideră „sigur”.

AAM este atât de ignorantă în legătură cu siguranţa aditivilor alimentari chimici încât consideră că aspartamul şi GMS-ul sunt „siguri” pentru consumul uman. Este bizar: în timp ce milioane de americani (şi miliarde de oameni din întreaga lume, n.t.) îşi otrăvesc creierii cu băuturi carbogazoase dietetice (gen Coca-Cola, PepsiCola şi foarte multe altele, n.t.), AAM înebuneşte la gândul unui risc destul de minor de contaminare a PVH-ului cu salmonella – PVH-ul fiind un ingredient care este prăjit sau fript de obicei (ceea ce distruge salmonella).

De ce nu este AAM (FDA, în engleză) îngrijorat de GMS, aspartam, nitrit de sodiu (care cauzează cancer) sau extractul de soia? Poziţia AAM despre siguranţa alimentelor se poate exprima astfel:

Filozofia AAM despre siguranţa alimentelor:

1) Alimentele moarte sunt mai sigure decât cele vii, aşa că OMORÂŢI-LE!

2) Chimicalele sunt sigure, însă bacteriile sunt periculoase.

Această filozofie explică modul în care AAM ajunge să încerce să scoată în afara legii laptele pur (nepasteurizat sau altfel prelucrat, n.t.) https://razvratit.wordpress.com/2010/03/03/sanatatea/ în timp ce permite existenţa aspartamului şi a GMS-ului pe lista alimentelor aprobate, în general, ca fiind sigure.

Laptele pur este periculos, spun ei. De ce? Pentru că s-ar putea să existe ceva care trăieşte în el. Ştiţi dvs., probioticele şi alte asemenea lucruri. Înspăimântător! Aşa că AAM doreşte ca totul să fie cât mai mort cu putinţă. (Inclusiv dvs., cu mare siguranţă.)

De fapt, AAM descrie amestecurile de alimente instante, gata-de-mâncat, drept substanţe care nu au trecut printr-un „proces de ucidere validat”.

De îndată ce alimentele sunt moarte, se presupune că sunt sigure chiar dacă sunt burduşite cu chimicale neurotoxice şi substanţe cauzatoare de cancer. Aşa că un „câine cald” (hot dog) fabricat cu nitrit de sodiu (un produs chimic cauzator de cancer care se găseşte în majoritatea „câinilor calzi”) este considerat perfect sigur atâta timp cât „câinele cald” e mort!

Însă migdalele crude sunt considerate o ameninţare la sănătatea publică şi acum, în SUA, acestea trebuiescsă fie afumate cu chimicale sau iradiate. (http://www.naturalnews.com/022035.html)

Aveţi imaginea deja în minte? PVH, PVT, aspartamul, nitritul de sodiu şi alţi aditivi chimici sunt toate perfect în regulă pentru AAM. Acestea sunt examinate doar atunci când sunt contaminate cu bacterii. Bacteria este cea care îi îngrozeşte pe cei din AAM, nu chimicalele!

Lecţia pentru companiile producătoare de alimente este destul de simplă: puteţi băga practic orice produs chimic periculos, cauzator de cancer şi vătămător de creier doriţi în produsele alimentare procesate atâta timp cât întregul amestec este fiert, prăjit, copt până ce este mort. În acel moment, îl puteţi vinde pentru consumul uman, chiar dacă va cauza cancer.

Categoricul eşec al AAM referitor la siguranţa alimentelor
Aţi văzut vreodată AAM-ul luând o măsură urgentă de a interzice un ingredient alimentar nesigur folosit de marile corporaţii producătoare de alimente?

Nu se întâmplă aproape deloc. Iar partea cu adevărat bizară este că mulţi aditivi alimentari actuali nu au fost niciodată supuşi testelor de siguranţă de către AAM sau orice altă agenţie – ei au fost adăugaţi pur şi simplu protejaţi de către bunici şi tichetaţi ca siguri bazat în exclusivitate pe faptul că, din punct de vedere istoric, au fost folosiţi de companiile producătoare de alimente pentru o perioadă atât de lungă de timp.

Acesta este modul în care otrăvuri precum GMS-ul a intrat în alimente. Aspartamul, pe de altă parte, este o poveste cu totul diferită de corupţie şi complot. Însă, adevărul este că există sute de produse chimice periculoase folosite în produsele alimentare care nu au fost niciodată examinate de către AAM. PVH-ul abia zgârâie suprafaţa acestei poveşti.

Acţiuni: ce puteţi face ACUM pentru a vă proteja

1) CITIŢI toate etichetele cu ingrediente de pe alimente.

2) EVITAŢI alimentele fabricate cu oricare dintre următoarele ingrediente:

• Proteină vegetală hidrolizată (Hydrolyzed Vegetable Protein)
• Proteină vegetală texturată (Textured Vegetable Protein)
• Extract de soia (Yeast Extract)
• Glutamat de monosodiu (GMS) (Monosodium Glutamate (MSG))
• Aspartam (Aspartame)
• Nitrit de sodiu (Sodium nitrite) (aici, eu aş adăuga nu doar nitriţii de sodiu ci şi orice alt tip de nitriţi şi nitraţi) (am lăsat şi denumirea în engleză deoarece mulţi producători încearcă păcălirea consumatorilor folosind denumirile din engleză şi pentru că multe produse din import nu au ingredientele, pur şi simplu, traduse)

3) PROTEJAŢI-VĂ sistemul nervos cu superalimente şi suplimente nutriţionale (atâta timp cât sunt naturale şi nu produse chimice, gen pastile, prafuri, etc., n.t.) care susţin funcţionarea sănătoasă a creierului: uleiuri care conţin Omega 3, antioxidanţi, urme de minerale şi, bineînţeles, astaxanthin (nu îl cunosc, nu îl recomand, dar aşa cum am scris mai sus, dacă e vorba de pastile, prafuri, sau alt produs chimic, nu îl recomand absolut deloc) (http://www.naturalnews.com/026325_a…).

4) ÎMPĂRTĂŞIŢI această poveste cu familia şi prietenii care au nevoie să ştie adevărul despre ce se găseşte cu adevărat în alimentele pe care le cumpără. Majoritatea consumatorilor nu au habar despre ce se găseşte în ceea ce bagă în gură. Majoritatea oamenilor nu citesc etichetele alimentelor şi, drept rezultat, ajung să mănânce tot felul de ingrediente chimice care i-ar şoca dacă ar şti adevărul.

5) ÎNVĂŢAŢI mai multe citind povestirile care se găsesc pe NaturalNews despre aditivii chimici alimentari frecvenţi:

GMS (MSG):
http://www.naturalnews.com/MSG.html

Extractul de soia (Yeast Extract):
http://www.naturalnews.com/yeast_ex…

Aspartamul (Aspartame):
http://www.naturalnews.com/aspartam…

Nitritul de sodi (Sodium Nitrite):
http://www.naturalnews.com/sodium_n…

Uleiurile hidrogente (Hydrogenated oils) (se poate include şi margarina):
http://www.naturalnews.com/hydrogen…

Sursele pentru această povestire includ:
Associated Press:
http://www.google.com/hostednews/ap…

CNN:
http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/…

Lista produselor retrase de AAM (FDA):
http://www.accessdata.fda.gov/scrip…

Bineînţeles, acesta este unul dintre site-urile de încredere, în care se pot găsi explicaţii extrem de pertinente de ce aşa şi de ce nu aşa. Acum, şi Mike trebuie să trăiască, aşa că veţi găsi destule reclame şi oferte de produse pe care eu nu le consider naturale. Sau, prea naturale. Sau, doar pe jumătate naturale. De exemplu am găsit pe site-ul lui o reclamă făcută unui proces de „chelare” (http://www.naturalnews.com/027338_chelation_health_blood.html), proces care v-ar scăpa de metalele grele din organism, cu un produs care era prezentat anterior, într-un alt articol, ca un produs toxic (http://www.naturalnews.com/026258_zeolite_toxins_cilantro.html). EDTA. Fragmentul din materialul ultim, în care EDTA este prezentat ca NE-fiind un produs natural şi fără prea multe rezultate benefice concludente: „Agenţii de chelare care conţin EDTA sunt produse chimice produse prin metode sintetice. Acestea nu au demonstrat abilitatea de a extrage un spectru larg de metale grele toxice. Se pare că, uneori, EDTA dispersează metalele grele în alte ţesuturi şi organe în loc să faciliteze îndepărtarea completă.  Şi au existat rapoarte de efecte secundare serioase în urma chelării cu EDTA.”

Aşa cum am spus-o de mai multe ori, mai ales pe www.razvratit.blogspot.com, trebuie să ştii ce să înveţi şi ce nu. Documentarea şi educarea persoanei într-un număr cât mai mare de ramuri este un lucru benefic şi extrem de folositor, doar cei reduşi la minte declară că e un lucru comunist. Aşa cum zicea o rudă de-a mea: „Dacă ştii, nu te bagă nimeni în buzunar!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s