manevrarea leului

Posted: 9 aprilie 2010 by razvratit in imbecilitate, românia

Mulţi se întreabă de ce există această fluctuaţie uriaşă a leului în decurs de câteva luni.

Motivele sunt multiple. Mă voi rezuma doar la câteva dintre ele, altele fiind supra-discutate deja pe multe alte siteuri şi bloguri.

Ce se doreşte a se arăta, de fapt, prin creşterea sau descreşterea cotaţiei leului în relaţie cu euro şi dolar? Pur şi simplu, faptul că România trebuie sau nu mai facă împrumuturi. Nu degeaba a trăncănit Băsexu acu ceva timp la o întâllnire cu FMI-ul că deja se gândeşte el în numele nostru să mai semneze un împrumut, pentru că, vezi tu, România o duce prost şi are nevoie de ajutorul FMI-ului…

Populaţia îşi ţinea banii în bănci în lei. Doar că, pe vremea aceea dobânda era una bună, mai ales în comparaţie cu euro şi dolar. Ca treaba să fie strunită bine, şefii băncilor au primit sau vor primi o cotă parte din împrumut sau din banii de buget (care şi aşa trebuiau să fie suficienţi pentru diferite ministere, dar brusc, nu mai sunt, vezi „ministerul drumurilor şi podurilor”) şi astfel au convenit să crească dobânda la valută şi o micşoreze pe cea pentru lei.

Odată cu mişcarea asta au mai împuşcat un iepure şi anume cel al creditelor. Nu se plângea veşnicul şef al BNR-ului că deşi el coboară dobânda de referinţă, băncile nu vor să coboare dobînzile la credite, astfel încât nu se poate „relansa creditarea” ? E, acum se poate, pentru că băncile fac bani, în principal, din diferenţa dintre valoarea dobânzilor la credite şi cea a dobânzilor la depozite. Cu cât diferenţa e mai mare, cu atât mai productivă e banca. Şi dacă veţi sat bine să vă gândiţi, de fapt, banca nu face altceva decât să fure şi mai mult, ea doar mutâmnd nişte cifre dintr-un cont în altul: din contul firmei în cel al salariatului. Băncile nu au aproape niciun ban al lor, totul venind de la fraieri. Ele sunt doar nişte sugative, care se folosesc de banii noştri şi pe care ni-i administrează după bunul plac.

Cum a fost „forţată” populaţia să îşi depună banii la băncio? Simplu! Daţi liber la spărgători, hoţi şi cremenali. Justiţia e cuu faţa înspre alte orizonturi, iar ăştia îşi fac de cap atât cât convine băncilor. Starea de teamă pe care o insuflă un sistem corupt, ca cel din România, care nu asigură cetăţeanului nici cea mai mică măsură de siguranţă determină omul să îşi ţină avuţia în locurile aşa-numite „sigure”. Adică, exact în bănci. Credeţi că hoţii de bănci chiar sunt hoţi de bănci? Filmele americacane au exact acest rol, de a adormi conştiinţă şi gândirea omului, astfel încât să creadă că statul îi vrea doar binele.

Deci, dacă până acum câteva săptămâni, leul nostru se răţoia la celelalte valute, dându-le ăn fiecare zi câte un pumn în cap, a venit vremea în care, aşa cum se întâmplă întotdeauna în asemenea cazuri de manevrare, leul cade vertiginos, panta de prăbuşire fiind mult mai abruptă decât cea de ridicare. Asta indică exact manevra dibace a unor persoane şi grupări de persoane care au scopul de a trimite moneda noastră în groapa cea mai adâncă. Ce exemplu mai elocvent pot avea pe urmă cei care urlau acum ceva timp că creşterea leului e una artificială şi că nu îşi are rădăcini în economie, decât această cădere teribilă din ultimile zile? Nu trebuie uitat nici puhoiul de bănet pe care îl vor face în urma acestor speculaţii. Pentru că a duce o cotă de sus în jos şi apoi din în sus este o acţiune cu o răsplată pe măsură. Gândiţi-vă doar la sumele de sute de miliarde pe care le joacă aceşti indivizi pe piaţa FOREX. Un singur bănuţ la euro câştigat înseamnă câteva sute de milioane sau miliarde.

Mai este un aspect deloc de neglijat, şi anume, dorinţa gvernanţilor noştri de a schimba moneda naţională cu euro cât mai repede, în ciuda avertizărilor „specialiştilor” europeni. Este normal că pe aceştia nu îi interesează dacă în România se va întâmpla ceea ce se întâmplă în Grecia. Ei au conturi dolofane şi se pot strămuta oricând în altă ţară. Pentru ei nu contează pe ce pământ sunt, ci câţi bani pot suge din acel loc. Astfel, ei abuzează teribil de dorinţa, tembelă şi idioată, a multora dintre români de a fi în Europa şi cu moneda, de parcă am fi pe continentul african şi doar aşa am fii în Europa, şi împing ţara în groapă. Interesul manifestat de populaţie pentru diferitele valute (care pe mine, cel puţin, mă depăşeşte) este folosit de cei care trag de frânghii exact în detrimentul poopulaţiei.

Vă puteţi aştepta ca euro să ajungă din nou la aproape 5 lei, sau chiar să treacă peste, moment înn care va urma din nou o vale pe graficul leului, bineînţeles că după semnarea unui nou acord cu FMI. (Şi mai mânca căcat FMI-ul că nu pune umărul la destabilizarea situaţiei din Europa de Est…) .

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s