atenţie la chitanţe

Posted: 20 mai 2010 by razvratit in educaţie, sănătate

Despre Bisfenol A am scris şi aici şi pe celălalt blog razvrătit. Ştim că acest produs chimic este imitator al estrogenului. Şi că acest produs nu este bun nici măcar pentru femei, darmite pentru bărbaţi. Se găseşte, de obicei, alături de ftalaţi, în aproape toate (99%) produsele din plastic, în produsele de înfrumuseţare, în parfumuri, în anti-perspirante, plombe dentare şi multe altele.

Acest produs este legat prin legături chimice de celelate chimicale, însă, s-a demonstrat că din sticlele de plastic aruncate în apele curgătoare şi stătătoare se scurg cantităţi importante de BPA (bisfenol A), astfel că apele au devenit infestate cu acest dizruptor sexual. Unele ţări au interzis folosirea BPA-ului la fabricarea sticlelor de alăptat pruncii şi chiar la fabricarea sticlelor de plastic pentru uz general, aşa-numitele PET-uri.

Iată că mai nou s-a descoperit că acest BPA se găseşte şi pe suprafaţa chitanţelor emise la toate ghişeele unde se fac plăţi. Iar cantitatea în care se găseşte este chiar mai mare decât în produsele plastice. Problema cea mai mare apare din faptul că BPA-ul care se găseşte pe suprafaţa chitanţelor este liber, nefiind legat chimic de suportul de hârtie.

Diferenţa de cantitate este uriaşă: în sticlele de plastic, de exemplu, se găseşte în cantităţi de nanograme, pe când pe aceste etichete este de ordinul a 60-100 de miligrame. Un miligram = 1.000.000 nanograme.

Din fericire, dacă putem spune aşa, nu tote chitanţele conţin BPA. Cele din hârtie normală, pe care se tipăreşte cu cerneală, par a fi „sigure” . Cele care conţin acele cantităţi înspăimântătoare sunt cele termice, care au o suprafaţă pe care se poate tipări fără cerneală, cele care sunt lucioase pe o parte. S-ar părea că există o firmă care fabrică hârtie termică fără BPA, însă mă îndoiesc că vreo casieriţă sau vreun casier vă va spune dacă hârtia pe care se tipăreşte chitanţa este produsă de Appleton PAper sau nu (de cele mai multe ori pentru că nu sunt informaţi, nu din rea voinţă). Asta dacă este importată hârtie fabricată de aceştia.

Varianta cea mai sigură de a nu intra în contact cu această hârtie este să vă uitaţi cu atenţie la suprafaţa pe care se tipăreşte, maii ales că aproape toate locurile sunt iluminate artificial şi să vedeţi dacă este lucioasă sau nu. Puteţi observa şi cu ce se tipăreşte, cerneala fiind destul de uşor de depistat. Iar în cazul în care nu sunteţi sigur/ă de tipul hârtiei, puteţi să lăsaţi chitanţa pe birou sau să rugaţi persoana care a emis-o să o introducă în pungă sau altceva.

Al doilea lucru important pentru a vă proteja este spălarea mâinilor ori de câte ori aţi fost la cumpărături, de orice fel. Sau dacă sunteţi persoana care emite chitanţe şi manevraţi acest tip de hârtie, ar fi bine să vă spălaţi pe mâini ori de câte ori introduceţi degetele în cavitatea bucală sau nazală. Sau înainte de a vă duce la toaletă, mai ales bărbaţii.

Şi nu în ultimul rând, nu lăsaţi copiiii nici măcar să le atingă, darmite să se joace cu chitanţele.

sursa: http://www.care2.com/greenliving/bpa-found-on-cash-register-receipts.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s