noul campion mondial

Posted: 14 noiembrie 2010 by razvratit in automobilism, Formula 1

Campionatul mondial de Formula 1 s-a încheiat. După 19 curse, o pauză de trei săptămâni şi nenumărate satisfacţii şi supărări, am aflat astăzi şi numele noului rege al motoarelor: Sebastian Vettel.

După nenumărate ghinioane, care l-au frustrat de sumedenie de puncte (care i-ar fi adus coroana de campion cu multe curse înainte de ultima), germanul şi-a văzut visul cu ochii la capătul unei curse incredibil de electrizante. Au fost, de ce să nu recunoaştem, şi câteva greşeli, dar nimeni nu s-a născut învăţat.

Scenariile câştigătoare cereau ca Alonso să ocupe cel mult poziţia a 6-a. Însă, viteza de reacţie şi de gândire a multor piloţi şi echipe de care au dat dovadă imediat după accidentul din primele viraje dintre Schumacher şi Liuzzi au fost hotărâtoare pentru câştigarea titlului de către Vettel.

Trebuie să adăugăm că factorul cel mai important pentru câştigul lui Vettel de astăzi a fost tăria, abilitatea, dorinţa de a nu se lăsa zdrobit şi, de ce nu, inteligenţa (pentru că Alonso este un vulpoi bătrân) lui Petrov, pilotul rus debutant care a reuşit să îl ţină pe spaniol în spatele său mai mult de două treimi de cursă. Lucru care a favorizat şi „infiltrarea“ între Vettel şi Alonso şi a lui Roseberg (care a schimbat pneurile în acelaşi moment cu Petrov, al doilea tur) şi a lui Kubica, care nu s-a lăsat intimidat nici de Hamilton şi nici de importanţa acestei curse pentru majoritatea celorlalţi piloţi între care s-a băgat.

O mare bulină neagră îi dau lui Webber pentru că nu a avut nici cea mai mică intenţie de a-l ataca pe Alonso, atitudinea lui putându-se califica ca o „răsplată“ pentru „şicanele“ la care se poate spune că a fost supus de-a lungul campionatului de către echipă. Admit că echipa l-a defavorizat o dată, dar dacă ar fi fost atât de bun pe cât pretinde nu înţeleg cum de nu a reuşit să obţină mai multe prime poziţii de start decât Vettel, cum de nu a reuşit să treacă de Alonso, pe care îl avea la degetul mic (Ferrari neputând ţine pasul nici cu Renault-ul lui Petrov…) şi nici să îşi apere zestrea de puncte acumulate pe seama ghinioanelor suferite de Vettel în primele curse şi în câteva dinspre sfârşitul campionatului! Înţeleg că este la sfârşitul carierei şi că şi-ar fi dorit şi el un campionat în palmares, eu, personal, considerându-l destul de apropiat de valoarea lui Button (adică mediu), şi că i-a fost greu să înghită reuşitele mult mai tânărului Vettel. Însă, îmi place să cred că Vettel l-ar fi ajutat dacă situaţia ar fi fost inversă, depăşindu-l pe Alonso, sau, cel puţin, presându-l în continuu.

Însă totul s-a terminat cu bine pentru cel mai tânăr campion mondial de Formula 1, care primeşte titlul după doar 3 sezoane de curse, dintre care unul la sora mai mică a Red Bull-ului, Toro Rosso.

Felicitări campionului!

Reclame
Comentarii
 1. dr. Lecter spune:

  Am bocit cu lacrimi, dupa Hamilton! De vreo cateva sezoane il tot sustineam! Habar n-am ce s-a intamplat cu el! Poate un pic de indisciplina competitionala, ca potential are destul! Tehnica, nu mai spun! Imi place si de tinerelul asta, e clar o amenintare pentru cei din generatiile de dinaintea lui! Bravo lui! Se stie ca formula 1 e competitie care antreneaza mai multi factori, e spirit de echipa sau nu e nimic, chiar daca automobilul e monopost, in competitie intra mai multe componente. Poate ca asta i-a lipsit lui Hammi…

  • razvratit spune:

   Ha… Mie nu îmi place deloc de Hamilton. Eu îi spun „ţiganul“… 😀 Partea interesantă e că, la ultima cursă mi-am dorit ca ţiganul să ajungă mai în faţă, în orice caz, să fie interpus între Alonso şi Vettel.

   Nu îl cred vreun mare talent, aşa cum nici pe ceilalţi candidaţi la titlul de anul acesta, afară de Vettel şi Alonso, nu îi consider vreun talent. Sunt buni, dar dacă le dai maşini slabe, nu reuşesc mai mult decât Glock (care a demonstrat că poate face destule). Tinerii din valul nou (1-2 ani în campionat) se dovedesc extrem de performanţi. Rămân de urmărit Hulkenberg, Kobayashi, Petrov şi Alguersuari. Au dezamăgit Buemi şi, oarecum, Sutil. Nu trebuie trecut cu vederea Schumacher, care a dovedit că începe să îşi intre în mână. Sunt tare curios să văd următorul campionat, ţinând cont că a declarat că se ocupau deja de maşina de anul viitor.

   Dacă Rosberg ar fi mai atent, dacă s-ar concentra mai mult, dacă şi-ar stabili tactici mai bune pe timpul curselor, cred că ar fi un ghimpe mare în coastele celor din vârf. Însă nici de Rosberg nu îmi place, asta fiind o chestiune pură de gusturi.

   Păcat de Force India, care anul trecut dădeau speranţe, iar anul acesta nu au reuşit mare brânză.

   Dacă maşinile Renault (deşi nu cred că se vor mai numi aşa din campionatul următor) vor reuşi să menţină nivelul, vor fi greu de ajuns. Iar Kubica e un mare vulpoi…

   Rămâne de urmărit campionatul din 2011 care se anunţă destul de anterenant, deşi, dintr-un unghi de vedere va fi destul de anost şi de nesportiv, ţinând cont de faptul că se vor putea da ordine de echipe fără niciun menajament.

 2. dan gheorghe spune:

  salutari! poti prelua materialul. doar sa precizezi sursa. multumesc!

  • razvratit spune:

   Salutare!

   Asta o consideram o obligaţie sine qua non (ca să mă dau mare că mai ştiu şi eu ceva vorbe „educate“…). Cred că nu ai găsit vreo însemnare pe la mine, afară de cele scoase din buricul propriu, care să nu aibă specificată sursa. Consider că aşa este normal, de vreme ce doar preiei un material şi nu prestezi nicio altă muncă la el.

   Numai bine şi scrieri cât mai multe de aceeaşi calitate ca cele pe care le-am citi astăzi.

 3. […] Noul campion mondial Sun Nov 14, 2010 17:23 pm Campionatul mondial de Formula 1 s-a încheiat. După 19 curse, o pauză de trei săptămâni şi nenumărate satisfacţii şi supărări, am aflat astăzi şi numele noului rege al motoarelor: Sebastian Vettel. După nenumărate ghinioane, care l-au frustrat de sumedenie de puncte (care i-ar fi adus coroana de campion cu multe curse înainte de ultima), germanul […] […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s