sfecla roșie

Posted: 10 Martie 2011 by razvratit in educaţie, sănătate

Sfecla rosie, recomandata in combaterea afectiunilor ficatului

Consumata zilnic, sfecla rosie protejeaza ficatul, ajuta la detoxifierea organismului si intareste echilibrul psihic.

Consumata zilnic, sfecla rosie protejeaza ficatul, ajuta la detoxifierea organismului si intareste echilibrul psihic.
Sfecla rosie are un ridicat continut de vitamine, imbunatateste metabolismul, previne aparitia bolilor de inima si are un efect miraculos asupra ficatului.

SCURT ISTORIC

Sfecla rosie a fost descoperita in urma cu aproape patru milenii, cand era cultivata in Babilon, Iran sau Assiria. Daca la inceput eraapreciata pentru frunzele sale aromate, la scurt timp s-au descoperit si calitatile radacinii. Se spune ca in Roma, sfecla rosie nu trebuia sa lipseasca de la masa, fiind considerata o leguma de lux. In secolul 16 cultura de sfecla rosie s-a raspandit si in Europa.
Inca de atunci, sfecla rosie se punea la murat, dar se folosea si la mancaruri.

Sfecla rosie si proprietatiile ei

Ce este de retinut si ce deosebeste aceasta leguma de restul legumelor precum rosiile, varza sau conopida este faptul ca isi pastreaza aproape toate proprietatile prin fierbere, iar pusa la murat capata isi imbogateste doza de vitamine.
Sfecla rosie este o comoara pentru organism datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contine: vitaminele A, C, B6, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, tiamina, potasiu (are mai mult decat drojdia de bere), acid folic, mangan.
O dieta care contine zilnic o astfel de leguma este una sanatoasa, deoarece sfecla rosie nu are colesterol si este cat se poate derecomandata in curele de slabire si femeilor insarcinate, reducand riscul aparitiei malformatiilor congenitale.

UZ INTERN

Sfecla rosie nu contine multe calorii, ci din contra ajuta la eliminarea stratului de tesut adipos. Ea este cunoscuta si pentru proprietatile sale benefice asupra unor afectiuni digestive, renale, pulmonare, hepatice, cancerigene dar si a bolilor de sange.
Lupta impotriva colesterolului si este un aliment minunat recomandat persoanelor care sufera de osteoporoza, anemie, imunitate scazuta, nevroze, hipertensiune, arteroscleroza, cu tulburari ale glandei tiroide, constipatie.
De asemenea, sucul de sfecla rosie combate numeroase afectiuni precum amigdalita, alcoolismul, bronsita, constipatia, hemoroizii, ocluziile intestinale, reface flora intestinala, ajuta la eliminarea pietrelor din colecist, tuberculozei, paradontozei si este bun in lupta impotriva racelii si a gripei.
Sfecla rosie nu este recomandata diabeticilor datorita continutului de zaharuri si glutamina.
Cate un pahar de suc de sfecla rosie baut dimineata pe stomacul gol iti va regenera celulele hepatice si in timp vei avea o stare de sanatate a organismului mult mai buna.
Sfecla rosie poate fi consumata gatita, murata sau coapta

UZ EXTERN

Sfecla rosie poate fi privita atat ca sursa de hrana, in mancaruri sau salate (fiarta, coapta sau murata) cat si ca un produs naturist benefic in frumusete. De la sfecla se folosesc si frunzele.
O masca din suc de sfecla rosie in combinatie cu suc de morcovi revitalizeaza culoarea parului roscat, roscat-inchis (suscul de sfecla rosie pateaza si este un bun colorant natural).
Dupa cum se stie, aceasta leguma este un remineralizant si un revitalizant natural ce iti ofera prospetime si sanatate fara mari sacrificii.
Sfecla rosie este un antigripal natural
In cazuri de raceala si gripa, sucul de sfecla este un medicament naturist pe care nu ar trebui sa il ocolesti in caz ca ai aceste simptome. El are proprietati antigripale si antiinfectioase. Se poate bea suc de sfecla simplu sau in combinatie cu suc de mere, cel putin un pahar pe zi.

Comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s