sistemul medical

Sistemul medical actual este la pământ. Atât din cauza lipsei fondurilor cât şi a pregătirii slabe a medicilor şi a celorlalte cadre medicale. Sistemul poate fi readus la un nivel normal doar prin acordarea resurselor necesare şi prin educare temeinică şi corectă de celor care doresc să aibă grijă de oameni. Nu oricine îşi doreşte şi poate face acest lucru, aşa că sunt necesare unele metode de descoperire a celor care chiar pot să acă acest lucru.

Voi continua cu ideile noastre despre ce trebuie făcut ca acest sistem să fie repus pe picioare.

– sistemul medical de stat este gratuit pentru toate persoanele care plătesc taxa de spital. Aceasta va reprezenta 5% din salariu. Persoanele angajate în instituţii de stat vor avea acees gratuit la spitalele şi policlinicile de stat pe toată perioada angajării, precum şi pe cea de după, dacă perioada de muncă în insituţiile de stat depăşeşte 20 de ani. Persoanele angajate în firme particulare vor trebui să facă dovada că fie ea, fie firma angajatoare, au plătit toate taxele de spital până la zi. În cazul în care nu poate face dovada acestor plăţi va beneficia de serviciile spitalelor şi policlinicilor de stat, însă i se vor opri sumele datorate din salariile viitoare. Străinii vor beneficia şi ei de serviciile instituţiilor de stat, însă vor plăti aceleaşi sume ca ceilalţi români care nu plătesc taxa de spital. Instituţiile de stat vor avea aceleaşi preţuri pentru aceleaşi servicii.

– acordarea fondurilor necesare pentru reabilitarea totală a spitalelor şi policlinicilor existente.

– construirea de spitale şi policlinici noi, acolo unde este nevoie de ele.

– punerea la punct a unui sistem de ambulanţe în zona rurală, unde numărul de instituţii medicale este foarte mic.

– dotarea corespunzătoare a tuturor instituţiilor medicale de stat.

– crearea de institute de cercetare medicală de stat.

– nota de promovare a elevilor/elevelor din liceele medicale va fi de 9 nouă. Nota de intrare la facultăţile de medicină din sistemul medicale de stat va fi de nouă. Nota de absolvire în facultăţile medicale de stat va fi de 9,50 (nouă virgulă cincizeci). Notele pentru orice altă formă superioară de pregătire din sistemul de stat vor fi de cel puţin 9,50 (nouă virgulă cincizeci).

– salariile cadrelor medicale ar trebui să fie de cel puţin de patru ori salariul minim net pentru asistenţi/asistente şi de cel puţin 5 ori salariul minim net pentru doctori/doctore.

– asigurarea a cel puţin unei mese calde pe parcursul unei zile de muncă de opt ore fiecărui cadru medical şi a unor gustări pe întreaga perioadă a unei zile de muncă, după sistemul prezentat la sistemul de învăţământ.

– asigurarea unor săli de relaxare şi recreere pentru toate cadrele medicale, inclusiv săli de sport echipate pentru diverse sporturi. Asigurarea unor săli de duş pentru toate cadrele medicale, pe sexe şi cu intrare securizată. Accesul în sălile de duş se va face pe baza cardului de spital.

– asigurarea de cadre medicale suficiente pentru a nu mai exista situaţiile în care medicii stau mai mult de opt ore la muncă.

– ideea de şpagă, bacşiş, etc., în sistemul medical de stat va fi scoasă. Pacienţii au posibilitatea de a nota în registre aflate la intrările/ieşirile din spitale şi policlinici orice nemulţumire legată de tratamentul primit din partea oricărui cadru medical. Aceste registre vor fi sub forma unor calculatoare, prin care fiecare persoană care a beneficiat de servicii medicale poate trimite imediat orice nemulţumire.

– spitalele vor fi păzite de servicii speciale de pază de stat. Grupurile gălăgioase, aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa drogurilor, precum şi oricine altcineva pregătit/ă de răfuieli cu cadrele medicale va fi oprit de către agenţii de pază.

– verificarea temeinică în laboratoare specializate în care vor lucra oameni incoruptibili şi „feriţi de lume“ a tuturor medicamentelor, vaccinurilor, materialelor medicale, etc., pentru depistarea unor efecte secundare, a unor otrăvuri ascunse, a unor defecte de fabricaţie sau de sterilizare, etc. Interzicerea oricăror produse care provin de la firmele cu probleme.

– înfiinţarea unor instituţii de stat specializate pe producerea de echipamente medicale, de materiale medicale, consumabile medicale.

– reluarea în patrimoniul statului a tuturor firmelor producătoare de produse farmaceutice.

– educarea corespunzătoare a medicilor prin instruirea în medicinile asiatice, în tehnicile asiatice de vindecare, a medicinei naturiste, etc.

– oricărui cadru medical angajat într-o instituţie de stat care comite greşeli în timpul în care se află într-o instituţie medicală (de stat sau particulară) i se va desface contractul de muncă şi va primi pedeapsa cu privare de libertate şi muncă la ocnă conform cu gravitatea faptei. Perioada de muncă la ocnă nu va putea fi mai mică de 5 (cinci) ani. Acea pesroană nu va mai putea fi reîncadrată în sistemul medical de stat, retrăgându-i-se toate meritele câştigate şi toate diplomele obţinute în sistemul de învăţământ. Toate instituţiile particulare vor fi înştiinţate imediat despre această persoană şi despre fapta/faptele sale, precum şi despre faptul că nu mai are drept de profesie în sistemul medical de stat.

– orice mutilare sexuală, religioasă sau nu, va fi interzisă prin lege şi niciun doctor/ă nu va avea dreptul de a efectua asemenea operaţii, decât după vârsta de 21 de ani şi odată cu semnarea actului de acord de către cel/cea dispus/ă să suporte această intervenţie.

– orice doctor/ă care efectuează asemenea operaţii pe persoane sub 21 de ani şi care nu semnează actul de acord vor fi destituite din funcţie, nu vor mai fi angajate niciodată în sistemul medical de stat şi vor fi pedepsite cu 10 ani de ocnă. Celelalte unităţi medicale private vor fi înştiinţate de fapta acestuia/acesteiea în decurs de o zi.

Reclame
Comentarii
 1. Lucian Grosan spune:

  Salutare! Idee : ce ar fii daca, personalului medical CARE lucreaza in spitale/policlinici ALE statului i s-ar interzice sa presteze servicii private ? ( la cabinete medicale/policlinici private ale lor..de muuuulte ori?) Sa aleaga odata :ori privat /ori la stat. Nu se poate sa te opereze la „Stat, si sa te cheme apoi la pansamente la ” Privat..etc.Oricum, cam asta-i idea, multumesc.

 2. antiignorantu spune:

  de ce se mai sinucid medicii – http://margareta-cauzelebolilor.blogspot.com/2010/08/teoria-bolilor-in-citate.html – citez – De altminteri nici nu este de mirare ca dintre toate categoriile profesionale, cea a medicilor se afla pe primul loc în topul sinuciderilor. Medicina scolastica este cel mai important sâlp de sprijin al formelor dicatoriale de guvernare (daca ar fi aici sa amintim doar de experimentele naziste din lagarele de concentrare sau profitabilele afaceri facute de Rockefeller si Carnagie cu concernul german Faber înainte, în timpul dar si dupa cel de-al doilea razboi monial).

 3. antiignorantu spune:

  exista si medicina isihasta … dar inamicii poporului nu vor sa auda de ea…

  • razvratit spune:

   am auzit ceva despre asta. recunosc că nu sunt foarte în temă cu ea, sau poate că nu recunosc numele. promit să mă pun la punct; când oi găsii ceva timp.

 4. Claudiu spune:

  Asa,…sa vedem… suna bine aproape tot. Finalul e… infricosator. Hai sa lamurim: „a gresii e omeneste”, e tragic daca din greseala ta se intampla o nenorocire cu un semen… dar … daca nu e rea vointa, indiferenta, nepasare, tot greseala este. Chiar nu stiu, statistic, cate greseli ireparabile au loc, dar ma gandesc ca daca stai cu sabia lui Damocles deasupra capului, te cam lasi sau nu te apuci de meseria asta. Nu mai vb de faptul ca organismul uman nu este masinarie si reactioneaza diferit la acelasi tratament/interventie. O ancheta privind actul medical si antecedentele medicului/asistentei cred ca vor conduce la o decizie corecta, care numai in cazuri foarte grave pot duce la inchisoare. Cum ai pus tu lucrurile, daca eu sunt alergic la paracetamol si medicul mi-a prescris, eu sunt internat 2 zile sa ma refac si el 5 ani minim la ocna, fara dreptul de a mai profesa..etc..etc. Si situatia ce-a mai rea, daca mor pe masa de operatie, eu ma duc-gata, el la ocna, etc. …cu toate ca pana atunci a salvat zeci de vieti, si daca mai profeseaza mai poate salva cateva zeci…. pai… e bine? Daca era beat, m-a confundat cu amantul neveste-sii, se gandea la nemurirea sufletului cu bisturiul in mine, sau sunt al 2-lea mort din 9 operatii de apendicita…da…probabil e vinovat si merita cele scrise de tine fiindca nu e greseala. Greseala este, ca si accidentul o intamplare rea/negativa fara premeditare si dorinta de a face rau- eu cel putin asta inteleg prin greseala. Pentru o greseala poti fi tras la raspundere in primul rand cu remedierea pe cat posibil atat a greselii cat si a urmarilor cauzate de ea.

  • razvratit spune:

   corect ceea ce spui tu, dar cu o atenţionare: vorbim de oameni, nu de maşinării, pe care le poţi repara (sau poate nu mai contează dacă le repari). iar dacă medicul sau asistentul/ta greşeşte şi din cauza lui/ei moare cineva, atunci greşeala asta devină omor prin imprudenţă. ceea ce duce… la ocnă.

   eu aşa văd situaţia, dar mai trebuie discutat. în primul rând pentru că situaţia actuală ne arată clar că medicii, la fel ca avocaţii şi alţii, se apără unul/una pe celălalt/cealaltă, doar din spirit de solidaritate. iar ca să pui un verdict că, da, domnule, a murit din cauza doftorului/doftorei, trebuie să ai ceva pregătire în domeniu. şi iarăşi ajungem la ceea ce spuneam la sistemul educaţional: dacă toţi/toate doctorii/doctorele şi tot personalul medical este foarte bine pregătit, greşelile vor fi foarte rare.

   mi-e groază să mă gândesc că pot ajunge pe mâna unui cadru medical care va face ce va vrea cu mine ştiind că nimeni nu va lua nicio msură ulterioară, nu pentru că ar remedia ceea ce a distrus persoana respectivă, ci pentu ca acea persoană să nu mai distrugă şi alţi pacienţi.

   • Claudiu spune:

    Dar atunci cadrele medicale nu or sa mai ia decizii in functie de pregatire+experienta ci dupa un manual in care sunt descrise toate posibilitatile. Daca fac totul ca la manual, si pacientul moare, nu mai sunt ei de vina ci manualul. Astfel nu mai este necesara pregatirea de specialitate decat pana la nivel de termeni de specialitate. Eu cred ca medicii buni sunt cei care adauga la pregatirea profesionala experienta si mai ales suflet. pai cine sa mai adauge ceva daca procedurile exacte pt fiecare caz sunt trecute in manual?…trebuie doar sa citesti si sa aplici…si gata…nu e nimeni de vina daca omul traieste sau moare..

    • razvratit spune:

     aici ai dreptate. nu m-am (ne-am gândit) la asta. este adevărat că medicina actuală este destul de empirică, însă, considerăm noi, că trebuie găsită o modalitate de a micşora până la zero cazurile de indiferenţă, pregătire proastă şi rea voinţă din care se moare prin spitale în ziua de azi. de asemenea, mă gândesc eu acum, trebuie găsită o soluţie ca mentalitatea actuală conform căreia daii trăieşti, nu dai, mori, trebuie să dispară. trebuie găsită o modalitate de a readuce jurământul medicului la ceea ce exista el înainte.

     uite, mă gândesc la varianta ca statul (poporul) să acorde posibilitatea medicilor, educatorilor, oamenilor legii, etc., într-un cuvânt cei care au grijă zi de zi de viaţa statului, să poată alege să trăiască, împreună cu familia, într-o locuinţă construită din banii statului (poporului).

     dar iarăşi mă gândesc la nivelul de micime la care a ajuns societatea actuală şi mă gândesc cu groază cum o idee bună se poate transforma într-o povară pentru oameni.

     aştept şi alte idei.

  • Claudiu spune:

   erata: „a gresi e omeneste” in loc de „a gresii e omeneste” scuze 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s